Category Archives: Uncategorized

Novi digitalni logopedski set II

U prodaji je najnoviji model Digitalni logopedski set – II. Ima mogućnost Wi-Fi povezivanja s tabletom, mobitelom ili računalom. Vrlo je praktična uporaba u kombinaciji s tabletom na kojem potezom ili dodirom prsta možete ”obojiti” ili promijeniti zvuk. Tablet služi kao daljinski upravljač ali novi DLS može raditi i na klasičan način preko kontrole na samom uređaju.  Osim Wi-Fi bežičnog upravljanja novi model ima dodatnih 20 slobodnih programa za korisnike, generator bijelog i ružičastog šuma (masking terapija) te bolji vizualni prikaz na ekranu tableta.

 

Novi računalni program Učimo slušati – Govor

Ovaj program je nadgradnja već poznatog programa UČIMO SLUŠATI koji se koristi u poticanju slušne percepcije i vizualnog prepoznavanja. Program pomaže pri uvježbavanju slušnog i vizualnog prepoznavanja govora i teksta. Dijete čuje izgovorene riječi ili rečenice a na zaslonu računala ili tableta ponuđen je niz od 4, 6 ili 9 odgovora u obliku napisanih riječi ili rečenica. Dijete treba odabrati ispravan odgovor.

Program je namijenjen za poticanje i razvoj slušanja i sposobnosti čitanja a pogodan je za djecu srednjeg ili kasnog predškolskog razdoblja kao i za djecu nižih razreda škole. Može se koristiti kod djece urednog razvoja a osobito kod djece s razvojnim, stečenim ili specifičnim jezičnim poremećajima, teškoćama učenja, poteškoćama slušnog procesiranja ili sluha.

Continue reading

Dodatni mikrofon za poboljšanje higijenskih uvjeta u radu s logopedskim setom

Zbog koronavirusa, s ciljem poboljšanja higijenskih uvjeta u radu s Digitalnim logopedskim setom (DLS) od sada nudimo opciju korištenja dva mikrofona za govor. Jedan mikrofon kao i do sada koristi logoped (drži ga u ruci), a drugi je namijenjen pacijentu (djetetu ili odrasloj osobi). Drugi mikrofon smješten je na gibljivom stalku koji omogućava postavljanje mikrofona u bilo koji položaj blizu usta pacijenta. Pošto ovaj mikrofon ne treba držati u ruci, pogodan je za djecu, odrasle i osobe s motoričkim smetnjama. Dodatnim se mikrofonom izbjegava ”bliski” kontakt logoped-pacijent i omogućava držanje distance.

Continue reading

Nova opcija Logopedskog seta: priključak na računalo preko USB-a

Sa stražnje strane aparata nalazi se standardni USB priključak koji se može (ali i ne mora) spojiti na bilo koje računalo. Ako se logopedski set poveže s računalom, računalo će ga automatski prepoznati (plug and play). Na internetu se mogu pronaći besplatni programi za snimanje, editiranje i dijagnostiku glasa i govora (kao na primjer PRAAT, AUDACITY…). Pomoću tih programa zvuk iz mikrofona na logopedskom setu će biti direktno snimljen na računalo. Tako je moguće za svakog pacijenta napraviti snimke glasa ili govora i prema potrebi ih analizirati. Logopedski set će normalno raditi bez obzira da li se računalo koristi ili ne (logopedski set može biti stalno povezan sa računalom). Continue reading

Test PSP-1

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uveo je od 29.08.2015. godine novu dijagnostičku šifru za logopede – Ispitivanje slušnog procesiranja (Primjenjuje se kod senzoričkih poremećaja slušanja, razumijevanja i poremećaja učenja). Za ispitivanje slušnog procesiranja koristi se naš standardizirani TES PSP-1.