Način primjene

SIT (slušni integracijski trening) ukupno sadrži  10 sati glazbe koja je raspoređena u 20 pojedinačnih glazbenih zapisa (datoteka u MP3 formatu). Jedan glazbeni zapis traje približno 30 minuta a sastoji se od posebno uređene i akustički modificirane glazbe. Glazba je instrumentalna i u svakom pripremljenom audio zapisu izmjenjuje se klasična, ambijentalna i popularna glazba.  MP3 datoteke mogu se reproducirati na bilo kojem računalu,  laptopu, tabletu, mobitelu ili MP3/4 playeru za reprodukciju audio ili video datoteka.  Glazba se može reproducirati preko zvučnika na samom uređaju sa kojega se reproducira (na primjer zvučnici u računalu) ali ako postoji mogućnost bolje je koristiti dodatne zasebne multimedijske zvučnike ili slušalice (ako ih dijete prihvaća).

Glazba se sluša tijekom 4 tjedna,  svaki dan od ponedjeljka do petka (subota i nedjelja se preskaču). Poželjno je svaki dan organizirati slušanje u dva termina od po 30 minuta (isti dan ponavlja se reprodukcija iste glazbene snimka namijenjene za taj dan. Sve glazbene datoteke jednostavno su posložene tako da se zna što se sluša pojedinog dana  tijekom 4 tjedna.  Nakon prvog ciklusa slušanja trebalo bi ponoviti od početka cijeli ciklus i narednih mjesec dana (ukupno je to dva mjeseca terapije). Nakon ovoga dvomjesečnog perioda kod većine djece uočava se vidljivi napredak.

Što je slušanje intenzivnije i učestalije, rezultati će biti bolji. Ako roditelji imaju mogućnost mogu istu glazbu slušati i 3 pute u istom danu. Nakon perioda od dva mjeseca, ukoliko roditelji žele, mogu nastaviti ponavljati ciklus slušanja od početka, bez ograničenja.

Tijekom slušanja dijete ne mora stvarno biti fokusirano na glazbu, može se tiho igrati, crtati ili jednostavno odmarati (može i zaspati). Glazba neka bude ugodne glasnoće i tijekom glazbe treba izbjegavati druge ometajuće zvukove (glasan TV, razgovor telefonom i sl.).

Preferira se preuzimanje cijelog SIT kompleta preko interneta (jeftinije je) a komplet sadrži:

  • audio datoteke za slušanje,
  • priručnik s detaljnim uputama,
  • evaluacijski upitnici za procjenu napretka u terapiji.

Postoje i druge mogućnosti isporuke:

  • da se cijeli materijal isporuči na USB memorijskom stiku,
  • ili na MP3 playeru s dodatnim slušalicama.

Profesionalni korisnici nakon ispunjenog upitnika o poznavanju SIT-a dobivaju tiskanu potvrdu . certifikat da su osposobljeni za provođenje SIT-a.

Roditeljima za osobnu uporabu nije potreban certifikat a upute u priručniku su jednostavne i razumljive.

Često postavljana pitanja

Često postaljana pitanja kao i odgovore možete pronaći na poveznici.